Prettige feestdagen!

Het moet gezegd.

Alhoewel. Gevoelige zielen, please abstain.

IMG_3296Wil jij wel verder? Moet jij wel verder? Waarom niet gewoon er een eind aan breien? Het is een waangedachte, dat moet gezegd. Dat spreekt. Als je met vragen zit over zelfdoding, bel dan best snel die hulplijn. Eender welke hulplijn. “Heeft u al geprobeerd herop te starten? Steekt de stekker in?” Daar kom je al een heel, eh… eind mee. En mocht dat niet lukken, dan eh… gewoon consequent de stekker eruit. Eind goed, al goed. Toch? Alles beter dan aanmodderen.

En laat dat nu net iets zijn dat ze hier niet doen. Hier, in Scandinavië waar ik net op doortocht ben. Ze hebben het nogal voor mekaar, denk ik constant. En dat clasht met de hoge zelfmoordcijfers die we zo vaak te horen krijgen. Kloppen die überhaupt? Zweden haalde in 2012 al 60% van zijn energie uit hernieuwbare bronnen. Een laadpaal voor elektrische wagens op elke straathoek in Oslo. Ja, goed, maar depressief jong. Zo ongelukkig. Daarmee voelen we ons in België dan een stukje minder achterop. Alles hebben maakt niet blij. Daar kikkeren we van op. En da’s goed, want een depressietje, daar zeggen we niet makkelijk nee tegen. Gezellig aansoppen. Een paar weekjes in bed HBO series kijken. Betaald en al.

Intussen zie ik in Stockholm en Oslo maar weinig depri gezichten op straat. (Is dat omdat die mensen al lang eh… you know? Eigenlijk heel lief ten aanzien van die die het nog een beetje zien zitten.) Er wordt hier gejogd en gekoffiet dat het een lieve lust is. Zalmpjes eten, sauna, gratis studeren, al even kosteloze ziekenhuizen. Houden Scandi’s dan gewoon hun statistieken beter bij dan wij? Hebben ze ook dat beter voor de bakker?

IMG_3297Over bakken gesproken. Is het de 7,5 euro voor koffie en muffin die ik net betaalde? Een mens zou voor minder van een brug springen. Ware het niet dat de laatste drie brugjes die ik zag onderweg naar het kerkhof waar Edvard Münch stilletjes ligt te schreeuwen zulke leuke bruggetjes waren met eronder zo’n idyllisch, proper stadsstroompje. De dingen vallen nogal mee, zeg. Fuck.

Wat, dan? Is de verveling toegeslagen? Zijn Noren, Zweden, en Finnen hun voortrekkersrol beu? Al die buitenlandse minister delegaties die de openbare ruimte komen bestuderen om dan doodleuk thuis de betonboeren hun ding te laten doen? Is zelfmoord, of heel overtuigend doen alsof, echt de enige manier om van een fitness abonnement af te geraken? De enige conclusie die we, zo luidt mijn onwetenschappelijkste stelling, kunnen trekken uit Scandinavische zelfmoordstatistieken is dat niet-Scandinavische zelfmoordstatistieken niet kloppen. En Scandinavië zelf, da’s gewoon hartstikke leuk. Net zoals het leven. Prettige feestdagen!

Advertisements

Leave a comment

Filed under Schrijven, Travel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s