Zie ginds komt de stoomboot!

krampus-cardIk zie de pieten-discussie als deel van de grote kruisbestuiving der beschavingen. Toen het einde van de geschiedenis uitgeroepen werd dachten we dat die kruisbestuiving maar 1 kant uit ging. Onze waarden universeel. Zij veranderen. Wij doen verder en veranderen niets. Na de hoofddoekjes is er eens iets dat van ‘ons’ gevraagd wordt. Niet het afschaffen van de Sint. Niet het afschaffen van piet. Gewoon een erkenning van het feit dat, bijvoorbeeld toen ik klein was, ik hoerenschrik had van die zwarte wilden (want in Neerglabbeek gingen de pieten met verve op in hun rol als boeman) die je van de roe gaven en in een zak stopten en meenamen. Voor een manneke van pakweg 4 laat dat wel iets achter (het gaat intussen al beter met me:) Wat er wordt gevraagd is dat de pieten niet enkel zwart zijn (als ik het goed samenvat).

In de meeste landen (de UK, VS bijv) is het zwart verven van je gezicht om zwart te ‘spelen’ even beledigend als bezigen van het N-woord als je niet zwart bent. Ondanks Obama en Serena Williams leven we nog steeds in een blanke wereld. Geopolitiek, sociaal-economisch staat de blanke man nog steeds bovenaan de food chain. Maar dat is aan het veranderen. Langzaam maar zeker. Het pieten-debat is daar een symptoom van. Ik zou zeggen, laat het debat gevoerd worden! We zien wel waar we uitkomen.

Mijn bijdrage: waar zijn de boze, paniekerige ‘Blijf van onze cultuur’ af Facebook posts over Sinterklaasboekskes die al in September komen? Over het volstoppen van de hoofden van onze kinderen met ‘krijgen’. Altijd maar meer plastieken brol. Met Sinterklaas. Met de Kerst(man), weetjewel, de versie van ‘onze’ Sint die via Scandinavie richting Amerika ging, en nu terug hier de fabrieken doet draaien vanaf het moment dat zijn alter ego terug richting Spanje stoomt? Ik heb nog Kerstmissen meegemaakt zonder al te veel pakjes. Want dat was met Sinterklaas. Hoe ‘cultureel’ is die fokking Sint nog?

Waarom moeten we nu plots naar de winkel voor Halloween versiering, snoep, en weet ik wat nog allemaal? Wanneer gaan wij ook Thanksgiving vieren? (spoiler alert: heel binnenkort!)

Wat onze cultuur uitholt is niet de vraag om wat beleefdheid, een kleine aanpassing van piet, de zwarte als ondergeschikte, jolige, venijnige, boze dienaar van blanken. Wat onze cultuur uitholt is het geld.

Thoughts?

Advertisements

Leave a comment

Filed under culture, International Affairs, politiek

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s